{ "title": "Çınar Ağacı Çeşitleri", "image": "https://www.cinaryapragi.gen.tr/images/Cinar-Agaci-Cesitleri-23.jpg", "date": "19.01.2024 21:08:42", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Çınar ağacı çeşitleri, Farklı yapılarda kendini göstermekte olan çınar ağaçları, yetiştiği bölgenin coğrafi özelliklerine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ağaç türünün ana vatanı Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa bölgesidir. Türkiye'de sadece doğu türü ağaç yetişmektedir. Yapısı bakımından oldukça kalın bir gövdeye sahip olan çınar ağaçları uzun boyları ile de dikkat çekmektedir.

Çınar ağacı çeşitleri

Londra Çınarı: bu çınar türü bir melez türdür. Doğu çınarı ile batı çınarının özelliklerini taşımaktadır. Gövdesi oldukça kalın olan ağaç türlerinin üzerindeki meyveler kremsi şeklinde oluşup ikişer ikişer bulunmaktadır. Yaprakları 13 24 santim arasında ve üçgen şeklindedir. Genellikle bahçelerde ve piknik alanlarında gölgeleme amaçlı dikilmektedir. Oldukça uzun yaşayabilen bu tür bazı ülkelerde kutsal ağaç olarak da benimsemektedir. Yıl boyunca yapraklarını dökmeden yeşil görünümünü korur.

Doğu çınarı: Türkçe adıyla kavlak olarak da bilinen ağaç türünün ana vatanı Güneydoğu Avrupa ve Asyadır. Yapısı bakımından oldukça güçlü bir yapıya sahip olan bu ağaç türü yeni bir gövdeye sahiptir. Bol ışık ve hafif gölgeleri seven doğu çınarı -20, -30 derecelere kadar soğuğa karşı dayanıklık gösterir. Yetiştirilmesinde dikileceği toprak türü pek önemli değildir.

Batı çınarı: Ana vatanı Kuzey Amerika olan ağaç türünün diğer ismi ise Amerikan çınardır. Özellikle dere ve nehir boylarında fazla görülmektedir. Yetişmesinde güneşli yerleri seven bu ağaç türünün ıslak ve sürekli nemli kalabilen bölgelerde daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yetişmesi mümkündür. En fazla sevdiği toprak türleri ise killi, asilik ve alkali topraklardır. Bu ağaç türünün en önemli özelliği ise hava kirliliğinin bulunduğu alanlara temiz hava oluşturmaya yardımcı olmasıdır.

Kaliforniya çınarı: Çınargiller familyasından bir ağaç türü olan Kaliforniya çınarının yüksekliği 25-30 metre arasındadır. Gövdesinde çatallanmalar görülebilmektedir. Çınar ağacı çeşitleri arasında en güçlü olan türdür. Yapraklar oldukça kalındır ve dar ve geniş parçalıdır. Ana vatanı California ve Sierradır. En fazla kil toprak özelliği gösteren alanlarda daha hızlı ve sağlıklı yetişir.

Platanus kerri çınarı: Yüksekti 30-40 metre arasında değişmektedir. İnce ve geniş yapraklı bir özelliğe sahiptir. Gövdesi oldukça kalın olup, kökleri terim ve geniş bir alana yayılır. En fazla killi toprak özelliği taşıyan bölgelerde yetiştirilir.

Arizona çınarı: bu tür en fazla kirli Toprak özelliği taşıyan bölgelerde yetiştirilmektedir. Gövdesi oldukça kalın olan bu türün kökleri derin derin ve geniş bir alana yayılır. Bol güneş alan bölgelerde ve sürekli nemli kalabilen bölgelerde sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirilir.

Çınar ağacı çeşitleri bakımından değişik alanlarda kullanılabilmektedir. Mobilya sektöründe, ahşap yapımında, parke yapımında ve mürekkep yapımında kullanılır. İnsan vücuduna ve sağlığına oldukça faydalıdır. Diş ağrısına iyi gelir hafif yanıkları iyileştirir. Ayrıca çınarlar vücuttaki şişleri indirerek hayvansal zehirlenmelerinin önüne geçebilmektedir.
" } ] }