{ "title": "Çınar Ağacı Fidanı", "image": "https://www.cinaryapragi.gen.tr/images/Cinar-Agaci-Fidani-45.JPG", "date": "19.01.2024 23:36:27", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Çınar ağacı fidanı, Dallarını gölgelenmek için kullandığımız, dibinde dinlediğimiz ve kocaman gövdesi ve kalın dalları ile bize adeta bir tarih anlatan çınar ağaçları oldukça kolay yetiştirilebilen ve nazlı olmayan bir ağaç cinsidir. Bir çınar ağacı fidanı dikerek onu yetiştirdiğinizi ve yıllar sonra altında oturan insanların bu çınar ağacını kim dikti acaba? Diye düşündüklerini hayal etmek bile çok güzel. Asırlık çınar ağacı fidanları da elbette birileri tarafından dikildi ve gölgesini herkese sundu. Çınar ağacı fidanı dikmek hiç de sanıldığı kadar zor bir iş değil. Arkanızdan bırakacağınız kültürel mirası düşünmek bile heyecan verici. Uzun yıllar sonra sizin dikmiş olduğunuz çınar ağacı fidanı altında oynayan çocuklar, dinlenen insanlar ve hayal bile edemediğiniz pek çok güzellik.

Çınar ağacı fidanı nasıl dikilir?

Dilerseniz çınar ağacı fidanını kendiniz tohumdan yetiştirerek elde edebileceğiniz gibi, dilerseniz de fidan bahçelerinden temin edebilirsiniz. Tohumdan çınar ağacı fidanı yetiştirmek isterseniz, yapmanız gereken tek şey kış boyu ağaç üzerinde kalan tohumlardan temin ederek ilkbaharda tohumu çimlendirmek sureti ile işe başlamanızdır.

Tohumdan çınar ağacı fidanı yetiştirmek için, çınar ağacından koparmış olduğunuz çınar topunu elinize alıp biraz ufaladığınızda tohumlar tek tek elinize gelmeye başlar. Bu çınar ağacı tohumlarının tüylü kısımları olduğunu göreceksiniz. Nemli toprak ile hazırlamış olduğunuz saksının içerisine tohumların tüylü kısımları aşağıya gelecek şekilde çok fazla derin olmayan toprağa çınar tohumlarını ekin. Saksının altı mutlaka delik olsun ki çınar ağacı fidanınız yeterli derecede hava alabilsin. Çınar tohumlarınızın üzerini bir ya da 2 milim olacak şekilde ince bir toprak tabakası ile kapatın. Çınar tohumlarınızdan çınar ağacı fidanları çıkana kadar günde 2 defa su vermeniz yeterli olacaktır. Çok uzun bir süreç değil aşağı yukarı 2 hafta içerisinde çınar ağacı tohumlarınızın çınar ağacı fidanına dönüşmek üzere çimlenmeye başladığını göreceksiniz. Bu kısma kadar çınar ağacı fidanı yetiştirmeyi öğrendik. Peki elde ettiğimiz çınar ağacı fidanını nasıl toprağa alabiliriz?
İlk etapta çimlendirme işlemini kolayca kesebileceğiniz ağzı kesilmiş olan bir pet şişede yaparsanız çınar ağacı fidanınızın köklerine zarar vermeden kolayca toprağa geçirebilmeniz mümkün olur. Çünkü çınar ağacı fidanının etrafında sarılı olan toprak çok çok önemlidir. Bu topraklı kısmın dağılmaması gerekir. Çınar ağacı fidanınızı toprağa diktikten sonra mutlaka fidanın rüzgâr ve hava koşullarından etkilenmemesi için yanına destek olacak şekilde bir sopa gömün.

Çınar ağacı fidanları çok hızlı geliştikleri için çok kolay sürgün verirler. Çınar ağacı fidanınızı mutlaka nemli bir yere dikmeye özen gösterin. Şayet evinizin bahçesine dikecekseniz zaten sizin gözetiminizde olacağı için bol bol su vermeyi ihmal etmeyin. Tohumdan yetiştirmiş olduğunuz çınar ağacı fidanınız artık size emanet. Ağacınız büyürken alacağınız keyfi hayal bile edemezsiniz.
" } ] }