{ "title": "Çınar Ağacı", "image": "https://www.cinaryapragi.gen.tr/images/Cinar-Agaci-57.jpg", "date": "21.01.2024 01:15:03", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Çınar ağacı. Çınar ağaçları boyları büyüklükleri ve oldukça uzun ömürleri ile ormanların önemli ağaçlarından birisidir. Çınar ağacı çınargiller familyasından olup ana vatanı kuzey Amerika, Asya ve Avrupadır. Çınar ağaçlarının boyları ortalama olarak 30 metreye kadar uzayabilen, gövde genişliği bazen 10 metreyi bulan ve avuç içi büyüklüğünde parçalı yaprakları ile oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır. Çınar ağaçları ülkemizde ormanlar kadar nehir ve göl kenarlarını da süslerler ve dikildiği andan itibaren sulu bir yerde ise oldukça çabuk gelişim gösterirler süs ağacı veya gölgelik amaçlı yetiştirilirler. Birçok çınar ağacı cinsi olsa da ülkemizde yetişen bir tek türü vardır ve bazı çınar ağaçları asırlık ömürleri ile tarihi değer içermesinden dolayı koruma altına alınmışlardır.

Çınar ağaçları ortalama olarak 1000 yıl ömürleri olmasından dolayı oldukça uzun ve geniş gövdeli ağaç türlerindendir. Ülkemizde en sık görülen çınar ağacı türü doğu çınarı türüdür ve oldukça güzel görüntüsü ve heybeti ile diğer ağaçlardan daha başka bir güzelliği vardır. Ülkemizde bulunan diğer bir çınar ağacı türü de inkaya çınarıdır, ömrü yaklaşık 600 yıl kadardır. Bursa ilimizde inkaya çınarı ağaç türü mevcut olup turistlerin oldukça hayran kaldığı bir ağaç türüdür. Çınar ağaçları nemli toprağı severler bu yüzdendir ki nehir veya ırmak kenarlarında daha sık rastlanırlar. Dünya üzerinde oldukça çok türü bulunan çınar ağacı türleri ise şunlardır.

Dünya üzerindeki bazı çınar ağacı türleri
Çınar ağacı faydaları nelerdir?

Çınar ağacı sadece süs ağacı olarak yetiştirilmez, gölgesi ve süs ağacı özelliklerinin dışında mobilyacılıkta, tıpta, dalları yakacak olarak kullanmada kullanılan bir ağaçtır. Çınar ağacının birçok faydaları da vardır, bunlardan başlıcaları yaprakları ve gövde kabukları ile insan sağlığına faydaları ile hekimlikte kullanılmasıdır. Kemik sağlığını koruma ve diş sağlığında oldukça faydalıdır, diş ve diş eti sağlığının korunması için çınar ağacı yapraklarının oldukça çok faydası vardır. Yaprakları kaynatılıp içilmesi halinde mide bulantısına iyi geldiği bilinmektedir. Saçlar çınar yaprağı kaynatılıp suyu ile yıkanması halinde saç dökülmesini ölmekle beraber kepek sorununu da ortadan kaldıracaktır. Açık bir yaranın üzerine konulacak çınar yaprağı yarayı iyileştirir ayrıca cilt hastalıkları ve kadın hastalıklarına da oldukça faydalıdır.

Çınar fidanları genel olarak topraktan sökülerek satılır, satın alırken dikkat edeceğimiz en önemli konu köklerin zarar görmemiş olması, uzun köklerinin fidanın boyuna orantılı olarak kesilmesi, söküm sonunda köklerdeki toprağın dağılmaması için çuval ile koruma altına alınmış olmalıdır. Dikimler ilkbaharda ve ağaçlar uyanmadan yapılması gerekir ağaçlar uyandıktan sonra yapılan dikimden pek sonuç alınmaz. Çınar ağacı fidanları dikilirken rüzgâr gibi etkenlerden korumak için fidanın yanına bir sopa dikilerek bağlanması oldukça faydalı olacaktır. Çınar ağacı su ve nemli ortamı seven bir ağaç türü olduğundan dikimden hemen sonra periyodik olarak sulama ihmal edilmemelidir.
" } ] }